AKU MALAS

AKU MALAS
Kemalasan mengamit jemari sehingga merasakan apa yang di hati perlu dicoret. Pengertian akan makna malas itu hanya menjelaskan kepada rasa yang wujud untuk aku bergerak dikala enggan lagi berdiam diri. Ya, aku malas untuk berdiam diri. Ada yang menyatakan malas itu tidak elok, namun bagiku ia bergantung kepada pengamatan definisi malas itu dari aspek peribadi bukannya fonetik semata-mata. Sehinggakan aku terfikir untuk berhenti namun masih juga mata membaca blog ini... malas untuk berhenti? Selamat datang ke dalam blog Aku Malas, kisah di sebalik kehidupan di tanah ini.(Sarawak Blogger)

Kawan-kawan

Singa Jantan + Harimau betina = LIGER!! (Lion + Tiger)


Salam sayang kepada semua, Gabungan antara 2 spesis iaitu Singa dan Harimau telah menghasilkan spesis LIGER! Yang pasti inilah kemuncak bagi kucing bersaiz gergasi pada zaman ini. Liger sememangnya wujud. Spesis ini hanya dihasilkan dengan gabungan gen harimau betina dan singa jantan. Kalau singa itu betina dan harimau tu pula jantan bagaimana pula? hahaha! terjadilah spesis lain pulak. Tapi kali ini aku hanya nak kongsikan spesis Liger sahaja. Sebenarnya spesis ni dalh lama wujud, sejak tahun 1930an lagi.




Liger boleh membesar sehingga beratnya mencecah 370kg!! ini disebabkan faktor genetik yang unik setelah pertembungan antara harimau dan singa menghasilkan keadaan fizikal yang menyokong tertumbuhan dan tumbesaran yg luar biasa.

Sinbad the Liger

Sinbad the Liger

Sinbad the Liger bersama penjaganya.

Sinbad the Liger adalah seekor liger yang sangat besar dan tinggal di Selatan Carolina. Dia merupakan adik kepada Hercules the liger yang sangat terkenal. Sinbad dikatakan liger yang tertinggi di kalangan spesisnya yang masih wujud kini. ~sumber: http://ligerworld.com/sinbad-the-liger.html

Hercules the Liger

Hercules the Liger

Mari kita baca ciri-ciri Liger ni dalam bahasa Inggeris: Ligers have a tiger-like striping pattern that is very faint and a lion-like tawny background. In addition they may inherit rosettes from the lion parent (lion cubs are rosetted and some adults retain faint markings). These markings may be black, dark brown or sandy. The background color may be correspondingly tawny, sandy or golden. In common with tigers, their underparts are pale. The actual pattern and color depends on which subspecies the parents were and on how the genes interact in the offspring.

Hercules the Liger masa muda

White tigers have been crossed with lions to produce "white" (actually pale golden) ligers. In theory, white tigers could be crossed with white lions to produce white, very pale or even stripeless ligers. There are no black ligers. Very few melanistic tigers have ever been recorded, most being due to excessive markings (pseudo-melanism or abundism) rather than true melanism; no reports of black lions have ever been substantiated. As blue or Maltese Tigers probably no longer exist, gray or blue ligers are exceedingly improbable. It is not impossible for a liger to be white, but it is very rare.~ Sumber Wikipedia.

Sekian (^u^)

6 Comment:

Rapunzeel Cikilolo said...

alalala comelnye mereke :)

hana hadi said...

comel. besar macam badak

Encik H said...

kalau harimau jantan dgn singa betina, dia jadi TION (Tiger + Lion)

hehehe

AkuMalas said...

@Rapunzeel CikiloloCOmel kan? dah lah besar! hahaha!

AkuMalas said...

@hana hadiComel dan JINAK macam badak.hahaha!

AkuMalas said...

@Encik HYa la..jadi apa agaknya? macam mana mukanya yer?hahaha!hahaha!nanti saya cari maklumat mengenai idea u.

Post a Comment

Tanya la apa sahaja, nanti aku cuba jawab sebagai pemalas. Thanks. +1 Luck pada yang comment.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Aku dah Tulis

Recent Posts Widget

Featured Post

FZ 150 berkepala Kawasaki Z

You ingat manusia saja dapat buat pembedahan kosmetik tukar hidung tukar mata? Itu belum cukup dahsyat sebab manusia setakat tukar hidung ...